Hoe verbeteren we het visueel comfort?

Om een optimaal visueel comfort te verzekeren, moet men ervoor zorgen dat er voldoende licht is van goede kwaliteit en dat het licht regelbaar is naargelang de behoefte. Omdat de opstelling van de tafels vaak flexibel gehouden wordt, moet de verlichting van klaslokalen gelijkmatig zijn. Daarbij moeten voor de verschillende zones en activiteiten individuele verlichtingsmogelijkheden het lichtaanbod aanvullen.

Zinvol ingezet daglicht laat zich door niets vervangen. Niets is zo gelijkmatig en zorgt voor een even aangenaam gevoel. Er zijn producten op de markt die erop gericht zijn om de positieve eigenschappen van daglicht te gebruiken en tegelijk de storende aspecten ervan, zoals de mogelijke verblinding of ongecontroleerde opwarming van een klaslokaal, te vermijden.

Met daglicht als natuurlijke en kosteloze energiebron kan ook maximaal energie uitgespaard worden. Dit lukt tot in de perfectie wanneer intelligente sturingsstrategieën in combinatie met een passende zonwering gebruikt worden. Energiebesparing is een centraal thema in publieke gebouwen, vooral bij renovaties. Het potentieel is bijzonder hoog in klaslokalen. Alleen al de vervanging van verouderde armaturen door hedendaagse producten verhoogt aanzienlijk het comfort.