Hoe zorgen we voor een ergonomisch verantwoorde schoolomgeving?

Bij een goede leeromgeving hoort schoolmeubilair met de juiste afmetingen voor zowel leerkrachten als leerlingen. Een leerling zit bijvoorbeeld aan een geschikte tafel wanneer deze leerling met de armen over elkaar en tegen het lichaam op tafel kan steunen, terwijl de schouders ontspannen blijven. De leerling zit op een geschikte stoel wanneer hij/zij gemakkelijk kan zitten met de voeten plat op de grond, terwijl de benen een hoek van ongeveer 90° maken.

In het ideale geval is de zittinghoogte van de stoel net iets kleiner dan de onderbeenlengte van de leerling. Daarom bepaalt de Europese norm de juiste stoelmaat aan de hand van de onderbeenlengte van de leerling. Verstelbaar schoolmeubilair vormt een oplossing voor dit probleem, maar ook een andere werkopstelling zorgt al voor een ergonomisch betere leeromgeving.

Een goede leeromgeving wekt vertrouwen bij de leerlingen en verhoogt de effectiviteit van het pedagogisch-didactisch concept. Het versterkt ook de uitstraling en aantrekkelijkheid van uw school.