Ergonomie

De gewoonte van een goede of slechte zithouding leert men al aan op jonge leeftijd en is na al die jaren op school moeilijk te veranderen. Het is dus erg belangrijk dat er door de school voldoende aandacht besteed wordt aan een goede werk- en zithouding.

Uit onderzoek blijkt dat in een groot aantal gevallen het schoolmeubilair niet de juiste afmetingen heeft voor de leerlingen. De stoel is bijvoorbeeld te hoog, waardoor de leerling niet gemakkelijk kan zitten met de voeten plat op de grond. Dit zorgt er vaak voor dat de leerling onderuit gaat zitten, waardoor de rug geen goede ondersteuning meer krijgt. Dat kan leiden tot rugklachten en zelfs tot vergroeiing van de wervelkolom.

ICT is in het onderwijs een bijzonder aandachtspunt. Het gebruik van computers in de leeromgeving is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar foutief gebruik kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, oogklachten of RSI-problemen.

Scholieren en studenten zijn risicogroepen voor RSI. De RSI-patiëntenvereniging ervaart dat studenten steeds vaker om advies vragen. Er zijn zelfs studenten die hun studie moeten afbreken door RSI-klachten.

Lees hier verder over ergonomische oplossingen in een schoolomgeving.

Goed schoolmeubilair biedt discreet comfort, zonder de aandacht af te leiden van de te verwerken informatie. Goede school meubelen zijn veelzijdig, verregaand ergonomisch en zeer duurzaam.