Centrum voor Gezonde Scholen ijvert voor beter binnenklimaat

Persbericht

Antwerpen, 21 september 2010 – Het nieuwe Centrum voor Gezonde Scholen is het eerste initiatief in de Benelux dat de verbetering van het binnenklimaat in scholen centraal stelt. Het ontwikkelde samen met zijn partners een actieplan om de komende jaren expertise te verzamelen en ten dienste te stellen van gebruikers van schoolgebouwen en beslissingsnemers in het bouw- en verbouwproces. Anneleen Vandenberk van Partners In Marketing, een van de drijvende krachten achter het Centrum, licht de ambities toe.

Licht, lucht, geluid, ergonomie, verwarming, koeling en zelfs kleurgebruik zijn factoren die in een schoolgebouw de gezondheid van de gebruikers sterk beïnvloeden. Heel wat scholen zijn helaas nog steeds verwaarloosd. Om komaf te maken met factoren die de gezondheid van de gebruikers schade toebrengen en om concrete antwoorden te helpen formuleren, werd onlangs het Centrum voor Gezonde Scholen opgericht.

Vorm geen prioriteit

Partners In Marketing uit Lommel, een bureau gespecialiseerd in marktonderzoek en marktstrategie, is een van de initiatiefnemers van het Centrum voor Gezonde Scholen. Anneleen Vandenberk van Partners In Marketing: “Elke dag gaan 6,5 miljoen mensen naar een school in Nederland, België en Luxemburg, maar in de praktijk blijkt dat het binnenmilieu van de ruim 15.000 scholen ver van optimaal is. Als moeder stelde ik me al vaak vragen over de dagelijkse schoolomgeving van mijn kinderen, ondanks verwoede pogingen van de schooldirecties om van de klaslokalen een aangename leer- en leefomgeving te maken. Het ontbreekt hen echter aan middelen, tijd, kennis en inspiratie om het bouw- en renovatieproces professioneel te beheren. De directeurs met wie we spraken geven grif toe dat zij noodgedwongen prioriteit geven aan de ‘inhoud’ (lessen en organisatie) en dan pas aan de ‘vorm’ (het schoolgebouw).”

Partners van het Centrum

Aan de andere kant zien we wel dat er in de praktijk schitterende bouwprojecten gerealiseerd worden. Anneleen Vandenberk: “Er zijn heel wat bedrijven die elk in hun vakgebied een enorme kennis en ervaring hebben opgebouwd inzake de inrichting van schoolgebouwen. Enkele daarvan maken samen met Partners In Marketing de dagelijkse werking van het Centrum voor Gezonde Scholen mogelijk. Zo is Rockfon gespecialiseerd in akoestische oplossingen voor o.m. klaslokalen, sportzalen, refters en andere ruimtes in een schoolgebouw. Het onderdeel verwarming, koeling en ventilatie is een kolfje naar de hand van de Zehnder Group, Europees marktleider in speciale radiatoren en ook gespecialiseerd in oplossingen voor ventilatie. Fabrikant Desso ontwikkelt tapijten die speciaal ontworpen zijn om de luchtkwaliteit in schoolgebouwen te verbeteren.”

“De dynamische lichtoplossingen van Zumtobel verhogen de concentratie en het visuele comfort in onderwijsomgevingen. Caparol wil met zijn deelname aan het Centrum leren welke kleuren men verkiest in de verschillende ruimtes van een schoolgebouw en hoe die het welzijn kunnen bevorderen. Reynaers Aluminium biedt met zijn innovatieve aluminium profielen een kwalitatieve oplossing voor het vervangen van enkel door dubbel glas. Ook ergonomisch, comfortabel en individueel schoolmeubilair is uitermate belangrijk, en daarvan heeft Vanerum zijn missie gemaakt. Op het vlak van isolatie en afdichting van gebouwen is Soudal dan weer een ideale partner.”

Concrete antwoorden bieden

Wat is volgens mevrouw Vandenberk de precieze taak van het Centrum voor Gezonde Scholen? “Iedereen die van dichtbij of veraf iets met het binnenklimaat van schoolgebouwen te maken heeft, moet bij ons concrete antwoorden kunnen vinden op zijn of haar vragen. En als we het zelf niet weten, dan kunnen we vragende partijen doorverwijzen naar een specifieke instantie of organisatie die het antwoord wel kent. Zo hopen we dat we binnen enkele jaren in de Benelux niet enkel op het vlak van de ‘inhoud’ toonaangevend zijn, maar ook op vlak van de ‘vorm’. Bouwen aan Gezonde Scholen, dat doe je immers samen.”

Meer informatie

Meer weten over het Centrum voor Gezonde Scholen? Aarzel dan niet om meer informatie bijeen te sprokkelen op de website www.gezondescholen.eu.