Onderwijs en studentenhuisvesting krijgen vorm in het stedelijk weefsel

Een mooi voorbeeld van de vernieuwing van het zuidelijke deel van Leuven is het grootschalig totaalproject Vesalius. In een mix van nieuwbouw en restauratie met zestig studentenkamers en 68 appartementen, een universitair auditorium, kantoor- en winkelruimtes en een bioscoop vormt deze gemengde binnenstedelijke realisatie een absolute meerwaarde voor de bruisende studentenstad die haar omringt.

Op een boogscheut van de educatieve faciliteiten van de KU Leuven en de historische stadskern voorziet het complex in een doordachte mix van wonen, winkelen en werken waardoor een nieuw levendig stadsdeel ontstond. Vesalius bestrijkt een oppervlakte van liefst 30.000 m2, verdeeld over zes bouwblokken die gegroepeerd zijn rondom publiek toegankelijke buitenruimtes en gezellige binnenpleinen.

Het geheel is gerealiseerd naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects. De uitdaging bestond erin de gesloten, onaantrekkelijke site om te zetten in kwalitatieve architectuur. Het doorwaadbare karakter van het geheel, de integratie van publieke functies en de speelse façades creëeren dynamiek. Het complex is doordacht geïntegreerd in de Leuvense binnenstad zodat de hele omgeving bij het project betrokken wordt.