Inspirerende en toegankelijke campus wordt groene oase in de stad

Campus Panhoven Peer - 6 december 2017

De scholencampus huisvest meer dan 1.250 leerlingen en vormt een mooi ensemble van vier onderwijsgerelateerde gebouwen rondom een publiek toegankelijk park met spel- en sportvoorzieningen. Met een oppervlakte van 18.500 m² staat de campus in de top 5 van grootste projecten binnen het publiek-private programma Scholen van Morgen. Het complex met een basisschool, een middelbare school, een internaat en een sporthal van 3.000 m² vervangt in één keer alle gebouwen van het vrije onderwijs in Peer.

Het 4,5 hectare grote complex valt niet alleen op door zijn grootsheid, maar vooral door het open karakter. De campus is een schoolvoorbeeld van een ‘open school’ zoals door de Vlaamse overheid gepropageerd, met cursussen voor volwassenenonderwijs, teken- en muziekacademies, taal- en sportkampen en een plek voor de lokale sportverenigingen. Een brede open school voor kinderen en jongeren tijdens de schooluren, maar ook erna voor de inwoners van de stad. Zo blinkt de school ook uit als een sociaal duurzame site.

Campus Panhoven werd gerealiseerd binnen de grootschalige inhaalbeweging voor scholenbouw ‘Scholen van Morgen’. Meer dan de helft van de 20.000 schoolgebouwen in Vlaanderen dateert echter van voor 1970 en een kwart werd voor 1950 gebouwd. Met het Masterplan Scholenbouw wordt een totaalplan voor scholenbouw in de steigers gezet en via nieuwe DBFM-programma’s investeert de Vlaamse regering de komende jaren voor 550 miljoen euro in de bouw van nieuwe scholen.