De goede balans tussen comfort en energieverbruik in schoolgebouwen

Stedelijk Lyceum Topsport Wilrijk

Benieuwd hoe u uw school kan bouwen of renoveren met aandacht voor een optimaal comfort en een laag energieverbruik? Voor het ideale schoolgebouw gaat het om een samenspel van oplossingen waardoor een gunstig energieverbruik bestaat in combinatie met een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Op de site van Fort VI in Wilrijk staat de opvallende nieuwbouw van het Stedelijk Lyceum Topsport, ontworpen door Compagnie-O architecten. Een ultramodern schoolcomplex en een indrukwekkende sportinfrastructuur werden verenigd in een sterk architecturaal concept. De topsportcampus hecht veel belang aan multifunctioneel gebruik en is sterk ingebed in de groene omgeving met respect voor het militair erfgoed.

De school is gebouwd volgens de passiefhuisstandaard en zeer energiezuinig door onder meer regenwater- en warmterecuperatie, nachtkoeling, driedubbele beglazing, intelligente verlichting en zonnepanelen. Met de nieuwe topsportschool investeert Antwerpen verder in een duurzame scholeninfrastructuur.

In de zoektocht naar een (zeer) laag energieverbruik en om te voldoen aan de strenge energie-eisen, worden er soms grote compromissen gesloten op het vlak van comfort en het binnenklimaat. Geert Bellens van Bestbuildingconcept vertelt over de uitdagingen rond het creëren van een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen en licht toe wat de impact is van energiezuinig bouwen op comfort.