Compacte stadscampus nestelt zich in het stedelijk weefsel

Artesis Plantijn Hogeschool - Campus Spoor Noord - 11 december 2018

Tal van projecten zorgen voor een revitalisatie van het stadsdeel Antwerpen Noord. De nieuwe Campus Spoor Noord van de AP Hogeschool bestaat uit twee campusgebouwen die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Beide gebouwen stralen eenzelfde sfeer van rust en ruimte uit. Het zijn architecturale hoogstandjes waar het aangenaam studeren, sporten en vertoeven is en waar alle moderne studentenfaciliteiten werden voorzien.

Iconisch is het overkragende volume met zijn ruitvormige structuur dat zowel een constructieve functie als een zonwerend effect heeft. Het overdekte trappenplein geeft de school een herkenbare toegang en schenkt publieke ruimte aan de stad en haar bewoners. Zo wordt het gebouw een poort tot de stad en een poort tot het park. Van op de straat kan je binnenkijken in de centrale, groene patio. Die vormt het hart van de campus.

De toekomstwaarde van het gebouw ligt in een doorgedreven performantie. Warmtekrachtkoppeling, lage temperatuursinstelling en weersafhankelijke regeling zorgen voor een optimaal rendement, vraaggestuurde ventilatie en warmtewielen, daglichtsturing en bewegingsdetectie voor aanzienlijke besparingen in elektriciteitsverbruik, warmte en koeling.