Bouwen aan een nieuwe generatie scholen

Karel de Grote - Campus Zuid - 21 november 2018

Binnen het nieuwe scholenbouwprogramma van Minister Crevits werden 42 scholen geselecteerd om hun bouwproject te realiseren en in te zetten op duurzame scholeninfrastructuur. Maar hoe geeft u vorm aan duurzame schoolgebouwen? Wat is de impact van energiezuinig (en zelfs passief) bouwen op het comfort van uw leerlingen? Hoe zorgt u voor een goede balans tussen comfort en energieverbruik? Wat zijn de lessons learned en mooie schoolvoorbeelden van het vorige DBFM-programma? Waar liggen de verbeterpunten? Het Centrum voor Gezonde Scholen en TA@3 organiseren op woensdag 21 november 2018 een praktische en interactieve inspiratiedag om kennis en ervaringen te delen.

In de zoektocht naar een (zeer) laag energieverbruik en om te voldoen aan de strenge energie-eisen, worden er soms grote compromissen gesloten op het vlak van comfort en het binnenklimaat. Geert Bellens van Bestbuildingconcept vertelt over de uitdagingen rond het creëren van een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen en licht toe wat de impact is van energiezuinig bouwen op comfort.

Scholencampus Panhoven in Peer staat in de top 5 van grootste projecten binnen Scholen van Morgen. Rik Schepers en Ludo Vandael vertellen over hun bouwtraject, de flexibiliteit van de onderwijsgebouwen en de keuze voor een open leercentrum. Daarnaast belichten ze hoe de campus als schoolvoorbeeld van een open school omgaat met de publieke toegankelijkheid, de integratie in de buurt en duurzame mobiliteit.