VMX Architects

Max Havelaar Praktijkschool Hoogvliet

In een praktijkschool is het onderwijs sterk op de individuele leerling gericht. Voor deze doelgroep is een kleinschalige en veilige omgeving van groot belang. Voor de Accent-Praktijkschool in Hoogvliet heeft VMX in die gedachte een uitbreidingsplan ontworpen.

De eerste fase in deze meerjaren ontwikkeling is een compact tweelaags gebouw met daarin alle praktijkruimtes (zoals techniekwerkplaats, schoonheidssalon, winkel). Om in het onderwijs zoveel mogelijk de praktijk te benaderen worden deze ruimtes ingericht als werkruimtes en niet als neutrale onderwijsruimtes. Ook in de gevel wordt dit zichtbaar door de grote winkelpuien aan de straatzijde en de hoge bedrijsfdeuren die grenzen aan de buitenwerkplaats (voor bouwactiviteiten).

Op de verdieping zijn kantoren, personeels- en creatieve werkruimtes gesitueerd. Hier komt het licht voornamelijk door het dak binnen. Deze met aluminium afgewerkte verdieping is als een kroon op de glazen begane grond geplaatst.

Het gebouw legt met zijn transparante begane grond nadrukkelijk de relatie met de omgeving, maakt het door de grote garagepoorten tot een openluchtschool en plaatst de leerlingen als het ware al tijdens de opleiding midden in de maatschappij.

Daarnaast draagt vooral de glanzende, kroonvormige verdieping op het gebouw bij aan de opwaardering van het imago van praktijkonderwijs en verhoogt daarmee weer de eigenwaarde van de leerlingen.

Meer informatie op de website van VMX Architects

Download de projectfiche